Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Pasztet z soczewicy

Składniki na 8 porcji:

• 500 g soczewicy

• 4 marchewki

• 2 pietruszki

• 3 cebule

• 1 szklanka ryżu

• 1 szklanka płatków ryżowych

• 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej

• 1 czubata łyżka przyprawy curry

• sól

• 1 łyżeczka czerwonego pieprz do smaku

• 8 łyżek oliwy

• 2 łyżki bułki tartej do wysypania blaszki

Pasztet z soczewicy to niezwykle uniwersalna przekąska. Możecie go jeść na ciepło, na zimno z dodatkiem przeróżnych sosów, a nawet rozsmarować na kanapce. Posłuży nam jako przekąska, a następnego dnia można go użyć do kanapek. Pycha!

 

Sposób przygotowania:

Marchewki, pietruszki i cebule obieramy. Cebule kroimy w kostkę, a marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na patelni z 4 łyżkami oliwy. Do garnka wsypujemy soczewicę i ryż. Zalewamy taką ilością wody, żeby sięgała na 3 palce ponad powierzchnię ziaren. Solimy, dolewamy oliwę i gotujemy pod przykryciem około 15 minut od zagotowania. W misce łączymy ugotowaną soczewicę i ryż z podsmażonymi warzywami. Dodajemy przyprawy, całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie blendujemy i dosypujemy płatki ryżowe i skrobię. Ponownie mieszamy. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy po wystudzeniu. Smacznego. :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               572,5

Białko (g):                       18,3

Tłuszcz (g):                     11,4

Węglowodany (g):            89,6

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-