Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Burrito

Składniki na 6 porcji:

• 500 g mielonego mięsa wołowego

• 60 ml przecieru pomidorowego

• 240 g czerwonej fasoli

• 1 cebula

• 1 ząbek czosnku

• 4 łyżki oliwy z oliwek

• ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku

• 6 sztuk tortilli

• 100 g ryżu

• 1 szklanka startego żółtego sera

• sól

• pieprz

• 150 ml kwaśnej śmietany

Chcesz poczuć gorący Meksyk w swoim domu? Nic prostszego! Burrito to propozycja wypełnionej sycącym farszem tortilli z dodatkiem czerwonej fasoli i pikantnych przypraw. Podana na gorąco z kwaśną śmietaną jest idealnym pomysłem na smaczny i pożywny obiad.

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Zaczynamy od przygotowania farszu. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę na oleju, dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się przyrumieni. Dodajemy przecier pomidorowy, fasolę, ugotowany ryż i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusimy razem przez około 10 minut, aż farsz zgęstnieje na tyle, że można będzie nim nadziewać tortille. Tortille kolejno rozkładamy na blacie, na środek nakładamy farsz, posypujemy żółtym serem i zawijamy w kopertę albo rulon. Dla pewności burrito można zamknąć przy pomocy wykałaczki. Pieczemy 8 minut, aż tortilla delikatnie się zarumieni, a ser rozpuści. Podajemy z kwaśną śmietaną.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               551,8

Białko (g):                       33,5

Tłuszcz (g):                     22,6

Węglowodany (g):            54,1

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-