Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Jajka zapiekane w awokado

Składniki na 2 porcje:

• 2 dojrzałe awokado

• 4 jajka

• 2 plasterki boczku wędzonego

• 1/2 pęczka szczypiorku

• sól

• pieprz

Zapiekane awokado z jajkiem to propozycja niezwykle sycącego i pożywnego śniadania. Dostarcza dużej porcji białka oraz zdrowych tłuszczy. Z dodatkiem chrupiącego boczku i świeżego szczypiorku jest przepyszne i proste w przygotowaniu.

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Awokado dokładnie myjemy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Wgłębienie po pestce delikatnie powiększamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut do momentu, aż białko całkowicie się zetnie. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię kładziemy plasterki boczku i obsmażamy dokładnie z dwóch stron, aż będą chrupiące. Zdejmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym, gdy ostygnie kruszymy go na mniejsze kawałki. Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy boczkiem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                428,5

Białko (g):                        17,0

Tłuszcz (g):                      36,1

Węglowodany (g):              6,6

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-