Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zielone kanapki

Składniki na 4 porcje:

 

• 1 awokado

• 100 g sera typu feta

• 1 zielony ogórek

• 1 garść rukoli

• 1 ząbek czosnku

• 1 łyżeczka soku z cytryny

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• sól i pieprz

• 4 kromki pieczywa

Awokado to cenny owoc, który należy jeść najczęściej jak to możliwe. Jego głównym składnikiem są tłuszcze, których jest około 20-30%. Z tego też powodu awokado nazywane jest owocem maślanym. Owoc ten ma wiele zastosowań w kuchni. My polecamy je w śniadaniowej odsłonie.

 

Sposób przygotowania:

Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę i łyżką oddzielamy miąższ od skóry. Umieszczamy go w misce. Dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokruszony ser feta. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki blendujemy lub rozdrabniamy widelcem, aż powstanie gładka masa. Opieczone w tosterze pieczywo smarujemy przygotowaną pastą. Układamy na nim plasterki ogórka oraz rukolę. Pycha!

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               310,5

Białko (g):                       12,2

Tłuszcz (g):                     19,8

Węglowodany (g):            22,3

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-