Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Kokosowa Panna Cotta

Składniki na 4 porcje:

 

● 200 ml mleka kokosowego

● 1 biała czekolada

● 2 łyżeczki żelatyny

● 100 ml wody

● 6 biszkoptów

● 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

● 2 dojrzałe brzoskwinie

● 1 łyżeczka masła

W letnie upały mamy chęć na małe co nieco np. na coś szybkiego w przygotowaniu, słodkiego i zimnego, a przy tym bardzo pożywnego. Taki właśnie jest ten deser - szybki w wykonaniu, bo bez pieczenia i pożywny, bo na bazie mleka kokosowego i białej czekolady. Rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem.

 

Sposób przygotowania:

Do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 2 łyżkami ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. W garnku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy połamaną na drobne części białą czekoladę i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy napęczniałą żelatynę i czekamy do całkowitego rozpuszczenia, często mieszając. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, studzimy i moczymy w niej kawałki biszkoptów. Delikatnie układamy je w pucharkach, a na wierzch kładziemy masę kokosową. Pucharki przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny. Przed podaniem, brzoskwinie kroimy na kawałki i lekko prażymy na rozgrzanym maśle. Nasz smakołyk polewamy brzoskwiniową frużeliną. Pychotka :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                317,3

Białko (g):                         5,6

Tłuszcz (g):                     20,2

Węglowodany (g):            28,6

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-