Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Sernik czekoladowy na zimno

Składniki na 8 porcji:

• 200 g ciastek owsianych

• 2 łyżki masła

• 2 łyżki masła orzechowego

• 1/2 kg zmielonego twarogu sernikowego

• 200 g czekolady deserowej

• 100 g cukru pudru

 

Polewa:

• 1 czekolada deserowa

• 1 łyżka masła

• 2 łyżki oleju

• 1 garść owoców borówek, jeżyn

W letnie upały mamy chęć na małe co nieco. Najlepiej na coś słodkiego i zimnego, a przy tym bardzo pożywnego. Takie jest proponowane przez nas ciasto - szybkie i bez pieczenia. Rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem.

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka wrzucamy do woreczka, zamykamy go i za pomocą wałka kruszymy na drobne kawałki. Do rondelka wkładamy 2 łyżki masła i 2 łyżki masła orzechowego, wstawiamy na średni ogień i mieszamy do momentu, aż produkty rozpuszczą się i połączą. Tortownicę o średnicy ok. 18 cm wykładamy papierem pergaminowym. Do rondelka z masłem wrzucamy pokruszone ciastka i mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę i przyciskamy, aby spód mocno się związał. Wstawiamy do lodówki. Zmielony twaróg wyjmujemy z lodówki i czekamy, aby osiągnął temperaturę pokojową. Przekładamy go do miski i łączymy z cukrem pudrem na jednolitą masę. W małe naczynie wkładamy 200 g połamanej czekolady i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, aż będzie płynna. Studzimy ją lekko i łyżka po łyżce, powoli dodajemy do twarogu mieszając tak, aby nie było grudek. Wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka dodając masło i olej. Mieszamy, aż składniki połączą się. Studzimy cały czas mieszając. Polewamy nasze ciasto, dekorujemy borówkami i jeżynami i wstawiamy z powrotem do lodówki. Podajemy z odrobiną śmietany lub gałką lodów waniliowych. Pychotka :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               596,1

Białko (g):                       10,3

Tłuszcz (g):                     42,2

Węglowodany (g):            42,3

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-