Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zapiekanka warzywna

Składniki na 3 porcje:

• 2 bakłażany średniej wielkości

• 1 zielona cukinia

• 1 żółta cukinia

• 5 dużych pomidorów

• 4 duże, młode ziemniaki

• 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

• 6 łyżek oliwy

• 100 g ostrego sera żółtego

• sól i pieprz

Lato to urodzaj sezonowych warzyw i owoców oraz ich najintensywniejszego smaku i aromatu. Tak więc warto je zjadać. Bakłażan i cukinia to typowo letnie przysmaki, z których możesz wyczarować iście królewski obiad.

 

Sposób przygotowania:

Wyszorowane młode ziemniaki kroimy w plastry o szerokości 0,5 cm. Wrzucamy je do wrzątku na ok. 5 minut i wyciągamy łyżką cedzakową. Pomidory myjemy i również kroimy w grube plastry. To samo robimy z cukiniami i bakłażanem dodatkowo sypiąc je solą i odstawiając na 15 minut. Oliwą smarujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim na przemian plastry cukinii, ziemniaka, pomidora, bakłażana. Wszystko prószymy solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Obficie skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy serem, który pięknie się stopi i zrumieni. Smakowite danie jest już gotowe. Smacznego :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               504,7

Białko (g):                       18,4

Tłuszcz (g):                     31,3

Węglowodany (g):            43,4

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-