Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Sałatka z bobu

Składniki na 2 porcje:

 

• 500 g bobu

• 1 pęczek zielonych szparagów

• 2 jajka

• 1 łyżka prażonych pestek słonecznika

• 1 pęczek szczypiorku

• 2 garście roszponki

• 50 g sera Grana Padano

 

Sos:

• 1 ząbek czosnku

• 1 mały jogurt naturalny

• sól i pieprz

Lato to czas bobu i potraw z jego dodatkiem. Bób jest wysoko kaloryczny, a przy tym zawiera dużo białka i błonnika. Warto korzystać z tego warzywa, bo sezon na nie jest dość krótki.

 

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy na parze lub w wodzie ok. 7 minut. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut. Obydwa warzywa hartujemy w zimnej wodzie, aby zachowały piękny, zielony kolor. Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skórki. Sałatę myjemy i przekładamy na półmisek, dodajemy pokrojone na mniejsze części szparagi, wyłuskany bób i przekrojone na ćwiartki jajka. Wszystko posypujemy szczypiorkiem. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika, a na tarce ścieramy ser Grana Padano. Całość dodajemy do zielonej sałaty. Jogurt mieszamy z czosnkiem i przyprawami i tak powstałym sosem polewamy sałatkę. Śniadanie już gotowe. Smacznego :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               508,0

Białko (g):                       43,7

Tłuszcz (g):                     18,1

Węglowodany (g):            59,7

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-