Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Nadziewana kalarepa

Składniki na 4 porcje:

• 4 kalarepy średniej wielkości

• 300 g mięsa mielonego wieprzowego

• 1 mała papryka

• 1 mała cebula

• 1 ząbek czosnku

• 3 łyżki masła

• 4 plastry sera żółtego

• sól i pieprz

Letnia kuchnia rozpieszcza nas szerokim wachlarzem smaków i aromatów. Kalarepa to nadal niedoceniane warzywo na naszym stole. To spory błąd, ponieważ to warzywo zawiera izotiocyjany i indolie, które działają bakterio i grzybobójczo.

 

Sposób przygotowania:

Kalarepy obieramy, wydrążamy środki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Po tym czasie odkładamy do wystudzenia. Cebulę siekamy na drobno i szklimy na rozgrzanym maśle, dorzucając czosnek, paprykę i mielone mięso. Całość doprawiamy do smaku. Dodajemy na końcu pozostałą część kalarepy i wszystko razem dusimy ok. 10 minut. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy kalarepy, a na wierzch kładziemy plaster sera. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przez 20 minut zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Smacznego :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               275,5

Białko (g):                       23,4

Tłuszcz (g):                     15,4

Węglowodany (g):            15,8

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-