Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Chłodnik z awokado

Składniki na 4 porcje:

• 500 ml kefiru naturalnego

• 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego

• 1 dojrzałe awokado

• 10 listków świeżej mięty

• 1 średni ogórek gruntowy

• 1 pęczek szczypiorku

• 2 ząbki czosnku

• 1 pęczek kopru

• 4 jajka

• sól i pieprz

W upalne dni czerwca mamy ochotę na lekki obiad, który ochłodzi nasz organizm, a także pozwoli zregenerować siły. Mix sprawdzonych składników, takich które lubimy, dodadzą nam sił na resztę dnia.

 

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kefir i jogurt łączymy w jednej misce i dodajemy pokrojonego w kostki zielonego ogórka. Awokado kroimy na dwie części, usuwamy pestkę, a dużą łyżką oddzielamy miąższ od skórki i kroimy go w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy i odkładamy po łyżce, wykorzystując go później do ozdoby. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie w misce i doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo i kroimy na plasterki umieszczając po kilka z nich w miseczkach. Tak powstały chłodnik rozlewamy do miseczek z jajkiem i posypujemy ulubioną zieleniną (koperek, szczypior). Smacznego :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                260,3

Białko (g):                        14,0

Tłuszcz (g):                      17,2

Węglowodany (g):             13,4

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-