Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Sałatka z makrelą

Składniki na 4 porcje:

• ½ opakowania sałaty

• ½ pęczka zielonych szparagów

• 2 filety z makreli wędzonej

• 1 opakowanie pomidorków koktajlowych

• 2 łyżki oliwek czarnych

• 4 jajka

• 1 mała cebula czerwona

• 2 łyżki oliwy

• sól i pieprz

Zielenina w połączeniu z rybą doda nam energii na cały dzień. Makrela należy do ryb tłustych, zawierających dużo składników odżywczych jak np. selen czy witamina D. Selen odpowiada w naszym organizmie za prawidłową odporność oraz chroni przed wolnymi rodnikami, a witamina D sprawia, że kości są mocne, a zęby zdrowe.

 

Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy i osuszamy. Szparagi opłukujemy delikatnie i odcinamy twarde końcówki i gotujemy je 4-5 minut. Jajka gotujemy na twardo. Pomidorki kroimy na połówki. Na sałatę nakładamy kolejno szparagi pocięte na mniejsze części, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, oliwki, pomidorki i jajka pokrojone na ćwiartki. Na sam koniec filety z makreli. Całość oprószamy solą i pieprzem oraz skraplamy oliwą. Smacznego :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                296,0

Białko (g):                        21,4

Tłuszcz (g):                      21,2

Węglowodany (g):              6,9

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-