Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Jajka pieczone z zielonymi szparagami

Składniki na 4 porcje:

• 1 mały pęczek zielonych szparagów

• 4 jajka

• 8 szt. pomidorków koktajlowych

• 1 łyżka masła

• 2 łyżki sera typu parmezan

• 1 pęczek natki pietruszki lub szczypiorku

• sól i pieprz

Zielone szparagi w towarzystwie jajek to idealna propozycja na śniadanie, które doda dużo siły i energii. Szparagi na naszych stołach pojawiają się sezonowo, więc warto poeksperymentować w kuchni wykorzystując ich jak najwięcej.

 

Sposób przygotowania:

Szparagi płuczemy i odcinamy twarde końcówki. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku na 5 minut. Szparagi powinny być gotowane w pionie, w wąskim garnku z główkami wystającymi ponad taflę wody. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy na dno masło, następnie układamy szparagi, wbijamy jajko i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy pomidorki przekrojone na połówki oraz ser. Doprawiamy solą i pieprzem oraz zieleniną. Pyszne, aromatyczne i pożywne śniadanie jest gotowe. Smacznego :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               129,8

Białko (g):                        9,9

Tłuszcz (g):                      8,5

Węglowodany (g):             4,9

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-