Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zupa cytrynowa

Składniki na 5 porcji:

• 1 l bulionu

• 1 mała cytryna

• sok z 1 cytryny

• 2 żółtka

• 200 ml śmietany 18 %

• sól i pieprz

• 1 pęczek zielonej pietruszki

Lubimy wyzwania w kuchni, a zupa cytrynowa to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować. Zaskoczy Was niecodziennym smakiem. Doda Wam energii na cały dzień, bo w jej skład wchodzą same pożywne składniki.

 

Sposób przygotowania:

Bulion przyrządzamy według przepisu, będzie bardziej treściwy, gdy ugotujemy w nim mięso z uda kurczaka. Gdy już będzie gotowy i esencjonalny wyciągamy mięso, obieramy je i kroimy na mniejsze części. Łączymy z wywarem. Z jednej cytryny wyciskamy sok i mieszamy z dwoma żółtkami i śmietaną. Mieszamy, aż składniki się połączą. Wlewamy do zupy i podgrzewamy na małym ogniu, aby nasze jajka się nie ścięły. Mieszając doprawiamy solą i pieprzem. Talerz dekorujemy plasterkami cytryny oraz pietruszką. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               119,4

Białko (g):                        3,7

Tłuszcz (g):                    11,5

Węglowodany (g):            4,7

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-