Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Batoniki z paluszkami

Składniki na 10 porcji:

• 600 g mlecznej czekolady

• 50 g paluszków

• 200 g masła orzechowego

• 100 g masła

• 150 g cukru pudru

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, warto sięgnąć po deser przygotowany samodzielnie. Dzięki temu wiemy, co jemy. A w przepisie na batoniki z paluszkami znajdziemy dużo prawdziwej czekolady i masła orzechowego.

 

Sposób przygotowania:

W rondlu na małym ogniu roztapiamy trzy tabliczki czekolady. Przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na warstwie czekolady układamy paluszki. Tak przygotowaną podstawę batoników wkładamy do lodówki na 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy kolejne dwie masy. W jednym rondlu roztapiamy masło, które dodajemy do miski z masłem orzechowym, łączymy z cukrem pudrem i całość dokładnie mieszamy. W drugim rondlu roztapiamy kolejne trzy tabliczki czekolady. Do masy z paluszkami najpierw wlewamy zawartość miski z masłem orzechowym, a zaraz po niej, roztopioną czekoladę. Teraz już tylko studzimy zmieszane masy i następnie mrozimy przez 20 minut. Po wyjęciu z lodówki kroimy w dowolne kształty.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               612,3

Białko (g):                         7,1

Tłuszcz (g):                     39,7

Węglowodany (g):            56,1

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-