Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Słodkie burgery

Składniki na 4 porcje:

• 4 bułki typu bajgle

• 200 g batatów

• 100 g płatków owsianych

• 1 łyżka pestek dyni

• 1 łyżka pestek słonecznika

• 4 liście sałaty

• 1 mała czerwona cebula

• 2 łyżki masła

• pęczek koperku

• szczypta kurkumy

• szczypta chili

• sól i pieprz do smaku

A gdyby tak zjeść burgera na obiad? Czemu nie! Proponujemy zdrowego i pełnego wartości odżywczych burgera, jako danie obiadowe. Z dodatkiem ulubionych warzyw będzie stanowił świetną alternatywę dla „tradycyjnego” obiadu. A przygotowując go w domu mamy pewność, że użyte w nim składniki są najwyższej jakości.

 

Sposób przygotowania:

Bataty zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia. Do miski wrzucamy nasiona słonecznika, dyni, przyprawy i przestudzone bataty. Całość miksujemy, aby składniki się połączyły. Dodajemy posiekany koperek i z tak powstałej masy formujemy 4 okrągłe kotlety. Rozgrzewamy masło i na patelni smażymy je przez około 3 minuty. W składzie nie ma surowych produktów więc smażenie nie musi być długie. Bajgle przekrajamy na pół. Na jednej części układamy liść sałaty i pokrojoną cienko czerwoną cebulę, kolejną warstwę stanowi nasz słodki burger i całość przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Nietypowy, ale bardzo smakowity obiad jest już gotowy.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               316,3

Białko (g):                       10,2

Tłuszcz (g):                      8,6

Węglowodany (g):           50,7

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-