Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Ciasto z cukinią

Składniki na 20 porcji:

• 750 g mąki pszennej

• 300 g cukinii

• 100 g masła

• 200 g suszonych śliwek

• 100 g kakao ciemnego

• 500 ml mleka 3,2%

• 50 ml syropu klonowego

• 2 łyżki kaszy manny

• 2 łyżki zmielonych ziaren chia

• 3 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 laska wanilii

• szczypta soli

Ciasto czekoladowe z cukinią to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Takie połączenie składników daje wyszukany smakowo efekt. Spróbujcie sami, a na pewno zaskoczycie przyjaciół oryginalnym i pożywnym deserem.

 

Sposób przygotowania:

Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W osobnej misce blendujemy na gładką masę śliwki, masło, syrop klonowy, ziarenka z laski wanili, na końcu dodając mleko. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki i powoli dolewamy zblendowaną masę. Dodajemy cukinię i łyżką starannie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formę (keksówkę) smarujemy masłem, boki i spód obsypujemy kaszą manną i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i … jemy :)

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               250,0

Białko (g):                         6,4

Tłuszcz (g):                       7,0

Węglowodany (g):            41,9

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-