Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zupa marchewkowa z imbirem

Składniki na 5 porcji:

• 1 l bulionu domowego

• 250 ml soku z pomarańczy z miąższem

• 500 g marchwi

• mała cebula

• 1 ząbek czosnku

• szczypta chili

• kawałek świeżego imbiru

• gałka muszkatołowej

• 3 łyżki masła

• sól i pieprz

• 50 ml mleczka kokosowego

• natka pietruszki

Aromatyczna, kremowa zupa powinna zaspokoić gusta każdego nastolatka. Jest gęsta i sycąca. Odrobina rozgrzewającego imbiru zapewni nam dobre samopoczucie i pomoże wzmocnić odporność w te chłodne dni.

 

Sposób przygotowania:

Na maśle rumienimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do bulionu wkładamy obraną i pokrojoną na mniejsze części marchewkę, którą gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i wcześniej przygotowaną cebulę z czosnkiem i imbirem. Całość blendujemy. Po przestudzeniu łączymy z mlekiem kokosowym i ulubionymi ziołami.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                134,0

Białko (g):                          3,0

Tłuszcz (g):                        9,1

Węglowodany (g):             13,7

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-