Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Jaglanka z cynamonem

Składniki na 4 porcje:

• 1 szklanka kaszy jaglanej

• 800 ml mleka 3,2%

• 50 g migdałów

• 0,5 łyżeczki cynamonu

• łyżka miodu lub syropu klonowego

• ulubione owoce, np. banany, owoce goia

Za oknem plucha i śnieg. Jednym słowem jesień w pełni! Z samego rana chcemy zjeść coś, co nas rozgrzeje i doda energii na cały dzień. Sięgnijmy po jaglankę! Jej przyrządzenie zajmie nam dosłownie kilka minut. Dodana do niej szczypta cynamonu pobudzi dodatkowo nasze krążenie.

 

Sposób przygotowania:

Aby kasza nie była gorzka, najpierw przepłukujemy ją dużą ilością zimnej wody, a następnie przelewamy wrzątkiem. Do gotującego mleka wrzucamy kaszę, szczyptę soli i cynamon. Całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. W tym czasie kroimy owoce, na suchej patelni prażymy migdały. Po ugotowaniu kaszy, zdejmujemy garnek z ognia, ściągamy przykrywkę i pozwalamy, aby z naszej potrawy odparowała reszta płynu. Pięknie pachnącą jaglankę przekładamy do miseczek, dekorujemy owocami i migdałami. Rozgrzewające śniadanie jest już gotowe!

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                392,5

Białko (g):                        14,3

Tłuszcz (g):                      14,7

Węglowodany (g):             55,4

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-