Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Sernik marmurkowy

Składniki na 8 porcji:

 

Spód:

• 50 g masła

• 80 g gorzkiej czekolady

• 100 g drobnego cukru do wypieków

• 1 jajko

• laska wanilii

• 50 g mąki pszennej

 

Składniki na masę serową:

• 500 g tłustego twarogu

• 250 g serka mascarpone

• 3 jajka

• 400 ml tłustego mleka

• 10 g mąki ziemniaczanej

• 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej

Wykonanie sernika marmurkowego nie jest proste, ale warto podjąć się tego wyzwania, gdyż smak tego deseru wart jest każdego poświęcenia. Rozpływający się w ustach ser z czekoladowym akcentem spowodują, że taki deser będziecie chcieli jeść codziennie.

Sposób przyrządzenia:

Przygotowanie sernika zaczynamy od spodu. W niewielkim garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę. Jajko (w całości) ubijamy z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Do ubitego jajka dolewamy płynną czekoladę z masłem. Miksujemy do momentu aż składniki się połączą. Dodajemy przesianą mąkę, odrobinę startej wanilii i dalej miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. W międzyczasie przygotujemy masę serową. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko (poza czekoladą) umieszczamy w misie i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Z powstałej masy odlewamy ¾ szklanki. Jej zawartość miksujemy z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę. Na upieczony spód przelewamy białą masę serową, na wierzchu której, zachowując odstęp, wykładamy masę czekoladową. Przy pomocy wykałaczki kilka razy mieszamy masy tak, aby powstał efekt marmurka. Sernik wkładamy do piekarnika na około 60 minut. Pieczemy w temperaturze 150 stopni. Po godzinie studzimy sernik, a gdy będzie już chłodniejszy, będzie również gotowy do zjedzenia.

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                581,0

Białko (g):                        18,0

Tłuszcz (g):                      38,0

Węglowodany (g):            42,0

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-