Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Kurczak z trójkolorowym nadzieniem

Składniki na 3 porcje:

 

• 2 piersi z kurczaka

• 200 g świeżego szpinaku

• 100 g suszonych pomidorów

• 100 g tłustego białego sera

• 2 ząbki czosnku

• sól

• czarny pieprz

• 1 łyżeczka nasiona kardamonu

• 1 łyżka sosu sojowego

• olej do smażenia

Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, szpinakiem i białym serem zrobi furorę na każdym stole. Jest to lekkie, ale sycące danie. Soczyste piersi z kurczaka i idealnie zbalansowany smak farszu będą idealnym dopełnieniem każdego letniego popołudnia.

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Smażymy do momentu aż zwiędnie. Następnie kroimy suszone pomidory i dorzucamy je do szpinaku. Tak samo robimy z pokruszonym białym serem, solą, pieprzem i kardamonem. Całość mieszamy. Nożem nacinamy pierś z kurczaka, tworząc kieszonkę. Nadziewamy piersi masą szpinakowo-pomidorową. Mięso smarujemy sosem sojowym, doprawiamy pieprzem z kardamonem. Przekładamy na tackę grillową. Pieczemy w piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 150 stopni. Piersi najlepiej smakują podawane z kaszą kuskus lub ryżem.

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                424,7

Białko (g):                        39,4

Tłuszcz (g):                      21,4

Węglowodany (g):            20,7

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-