Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Fasolka szparagowa z sadzonym jajkiem

Składniki na 3 porcje:

• 500 g fasolki szparagowej

• 2 jajka

• 2 łyżki masła

• 250 g ziemniaków

• sól

• pieprz

• koperek

Prostota tego dania sprawia, że moglibyśmy zajadać się nim codziennie. Wystarczy kilka składników: fasolka, jajka, ziemniaki i przyprawy, a 30 minut później obiad będzie gotowy do zjedzenia.

 

Sposób przygotowania:

Fasolkę dokładnie płuczemy w wodzie, odcinamy końcówki z obu stron i wrzucamy do garnka z osoloną wodą, która powinna przykrywać ją w całości. Gotujemy aż fasolka będzie miękka. W międzyczasie w drugim garnku gotujemy wcześniej obrane, młode ziemniaki z koperkiem i odrobiną masła.  Kiedy ziemniaki będą już miękkie przygotowujemy jajka. W tym celu rozgrzewamy masło na patelni i wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i przykrywamy aż do momentu, kiedy białko się zetnie. Jajka powinny być ostatnim elementem przygotowywanym do obiadu. Teraz wykładamy składniki na talerz i obiad jest już gotowy.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                310,0
Białko (g):                        15,0
Tłuszcz (g):                      13,9

Węglowodany (g):             42,6

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-