Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Tosty z pieczonymi morelami

Składniki na 4 porcje:

• 4 kromki chleba

• 3 jajka

• 5 łyżek mleka

• 8 moreli

• 150 g sera białego

• 4 łyżki miodu

• sól

• masło do smażenia

Tosty z morelami to idealna propozycja na leniwą niedzielę. Do ich przygotowania potrzeba trochę czasu i cierpliwości, chociażby dlatego, że same morele trzeba piec w piekarniku 30 minut. Efekt końcowy jest jednak wart tego czekania. Tosty są chrupiące, delikatnie słodkie … nie chce się przestać jeść.  

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie morele dokładnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy z nich pestki i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Każdą połówką smarujemy miodem. Kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, wkładamy owoce na 30 minut aż będą miękkie i puszczą sok. Ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie tostów. W głębokim naczyniu mieszamy ze sobą jaja, mleko i szczyptę soli. Kromki chleba rumienimy w tosterze tak, by po wyjęciu były chrupiące. Następnie na patelni rozgrzewamy masło, a tosty maczamy kilka razy w miksturze z jajek, mleka i soli. Gotowe tosty układamy na kolejne blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Nakładamy na nie ser, upieczone morele i polewamy miodem. Tak przygotowane tosty wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. Smacznego!

 

Wartości odżywcze:

Energia (kcal):        414,3    

Białko (g):                14,4
Tłuszcz (g):              19,8

Węglowodany (g):     46,5

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-