Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Marcepan

Składniki na 10 porcji:

• 20 ml miodu

• 5 ml wody różanej

• 400 g zmielonych migdałów

• 500 ml wody

Migdały warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale przede wszystkim ze względu na wartości zdrowotne. Zawierają one mnóstwo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, mają również sporo kalorii. A jeśli znudziło ci się chrupanie migdałów, proponujemy zrobić z nich marcepan! ! A z niego różne wspaniałe słodkości, ale o tym innym razem :)

 

Sposób przygotowania:

Przyrządzenie marcepanu zaczynamy od zalania migdałów wrzącą wodą. Pozostawiamy je tak na 20 minut. Następnie odcedzamy orzechy i wykładamy na ścierkę kuchenną. Aby pozbyć się ciemnej skórki, zwijamy mocno ścierkę i pocieramy migdały o siebie. Obrane, umieszczamy w mikserze i miksujemy na wysokich obrotach tak, by w konsystencji przypominały mąkę. Następnie przesypujemy uzyskaną masę do miski i wlewamy do niej wodę różaną i płynny miód. Mieszamy składniki, aż się ze sobą połączą (w razie potrzeby dodajemy więcej miodu). Gotową masę wykładamy na stolnicy i ugniatamy przez 10 minut. Formujemy dowolny kształt i wstawiamy do lodówki na godzinę – po tym czasie marcepan będzie gotowy do jedzenia.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                235,3

Białko (g):                          8,0

Tłuszcz (g):                      20,8

Węglowodany (g):              9,8

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-