Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Krakersy serowe

Składniki na 4 porcje:

• 200 g startego parmezanu

• 50 g masła

• 150 g mąki

• 1 żółtko

• grubo mielony pieprz

Idealne, domowe przekąski na wieczór przed telewizorem i nie tylko. W domu unosi się zapach sera, a jeśli nie lubimy pieprzu, zawsze możemy zastąpić go inną przyprawą - na przykład słodką papryką.

 

Sposób przyrządzenia:

Przygotowanie krakersów zaczniemy od zmiksowania sera z masłem. Do powstałej masy dodajemy mąkę, żółtko i pieprz. Zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek o śr. 3-4 cm, zawijamy go w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1,5 centymetra i posypujemy je pieprzem. Pieczemy 15 minut na blasze wyłożonej pergaminem, w temperaturze 175 st. C.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                462,5

Białko (g):                        25,4

Tłuszcz (g):                      28,2

Węglowodany (g):             27,9

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-