Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zapiekanka z trzema serami

Składniki na 4 porcje:

• 80 dag ziemniaków

• 20 dag sera feta

• 170 ml śmietany, kremówki

• 1 jajko

• 10 plasterków boczku

• 50 g sera pleśniowego

• 50 g sera żółtego

• rozmaryn, oregano

• sól

• pieprz

• 1 łyżka oleju

Feta, ser żółty i pleśniowy – razem z ziemniakami i boczkiem są głównymi składnikami naszej dzisiejszej propozycji obiadu. Ten, kto lubi wszelkiego rodzaju nabiał nie będzie żałował!

 

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy przez 10 minut. Następnie odcedzamy, osączamy, a kiedy już przestygną, tniemy je w plasterki. Przygotowujemy żaroodporną formę, którą cienko smarujemy olejem. Jej dno wykładamy kilkoma plastrami boczku. Fetę przekładamy do miseczki. Dodajemy do niej śmietanę i jajko. Dokładnie ucieramy i dosypujemy szczyptę rozmarynu, oregano, soli i pieprzu. Całość mieszamy. Następnie na tarce ścieramy ser żółty, a ser pleśniowy kroimy na małe kawałeczki. W formie układamy plastry ziemniaków, każdą warstwę cienko smarując masą z fety. Wierzch posypujemy żółtym i pleśniowym serem układając na nim resztę boczku, po czym wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach zapiekanka będzie gotowa.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                645,3

Białko (g):                        22,4

Tłuszcz (g):                      45,8

Węglowodany (g):             38,3

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-