Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Zupa orzechowa

Składniki na 4 porcje:

• 200 g orzechów włoskich

• 1,5 l bulionu 

• 100 ml śmietany 18%

• 2 żółtka

• łyżeczka cukru

• sól i pieprz

Nie jest to takie oczywiste, żeby z orzechów włoskich przygotowywać zupę. Orzechy są wysokokaloryczne, zawierają pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu. Zapewniamy, że jest to pożywna, prosta w przyrządzeniu, a przede wszystkim przepyszna zupa.

 

Sposób przygotowania:

Rozłupane orzechy włoskie ucieramy na jednolitą masę. Można to zrobić blenderem lub młynkiem. Do tak przygotowanych orzechów dodajemy śmietanę. Mieszkamy ze sobą składniki. W międzyczasie do ciepłego rosołu dodajemy roztrzepane żółtka. Teraz masę orzechową zmieszaną ze śmietaną dodajemy do rosołu. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                427,5

Białko (g):                        12,1

Tłuszcz (g):                      41,2

Węglowodany (g):             13,1

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-