Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Jajecznica z grzybami

Składniki na 2 porcje:

• 4 jajka

• 1 kalarepa

• 100 g kurek

• 4 szt. innych grzybów

• 1 por

• 2 łyżki masła

• szczypiorek

• sól, pieprz

Korzystając z dobrodziejstw lasu przygotowaliśmy dla Was przepis na jajecznicę z grzybami. To niecodzienna odmiana jakże powszechnie znanej jajecznicy, ale równie smaczna.

 

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie czyścimy z piachu i innych leśnych pozostałości. Następnie kroimy je w plasterki. Te mniejsze możemy zostawić w całości. Por kroimy w krążki, a kalarepę po obraniu kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażymy, następnie podlewamy wodą i dusimy zawartość patelni, aż do momentu w którym warzywa i grzyby będą miały odpowiednią dla nas konsystencję. Wbijamy jajka na patelnię i wszystko razem dusimy jeszcze przez chwilę. My lubimy, kiedy żółtko jest płynne, ale to ile będziemy trzymać jajka na patelni zależy od naszych preferencji. Na końcu solimy, pieprzymy i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

 

Wartości odżywcze:

Energia (kcal):           285,5

Białko (g):                   18,0

Tłuszcz (g):                 19,3

Węglowodany (g):        13,6

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-