Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Francuska tarta

Składniki na 8 kawałków:

Ciasto:

• 165 g mąki pszennej

• szczypta soli

• 120 g masła o temperaturze pokojowej

• 1 żółtko

• 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

• 120 g masła o temperaturze pokojowej

• 100 g cukru

• 1 jajkoi 1 żółtko

• 120 g drobno pokrojonych migdałów

• 2 łyżeczki mąki

• 550 g słodkich jabłek

• szczypra cynamonu i cukier do dekoracji

 

Francuzi do obiadu popijają wino, każdy posiłek kończą serem a jednyą z ich ulubionych przekąsek jest tarta jabłkowa. Jeśli tego lata chcecie poczuć atmosferę Lazurowego Wybrzeża, polecamy Wam tarte podaną z lodami lub bitą śmietaną! Bon Appétit!

 

Sposób przyrządzenia:

W średniej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy masło, żółtko, wodę i mieszamy do uzyskania dużych grudek. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy trochę wody. Ugniatamy ciasto na dnie miski i przykrywamy folią plastikową. Lekko spłaszczamy folię i zostawiamy w lodówce na godzinę. Ciasto może leżeć w lodówce do 3 dni. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, a ćwiartki na plasterki. Aby przygotować nadzienie, w średniej misce ucieramy masło z ½ szklanki cukru, tak długo, aż uzyskamy lekką i miękką masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku oraz pozostałe żółtko. Dodajemy 2 łyżki mąki do posiekanych migdałów, mieszamy i dodajemy do ciasta. Odstawiamy. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na okrągły placek o średnicy około 36 cm. Składamy dwa razy na pół i przenosimy do okrągłej foremki o średnicy 30 cm. Rozkładamy ciasto i uklepujemy równomiernie na dnie i bokach formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Nadzienie nakładamy równomiernie łyżką na wierzchu ciasta. Układamy plasterki jabłek nakładając je na siebie w formie spirali. Krawędzie plasterków z jednej strony powinny być przyciśnięte do nadzienia, a z drugiej leżeć na kolejnym plasterku. Należy układać jabłka z zewnątrz do środka ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, aż nadzienie zacznie brązowieć. Zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy przez kolejne 10 minut. Tartę posypujemy cukrem i pieczemy przez następne 10 minut lub do momentu, kiedy cukier się skarmelizuje.

 

Wartości odżywcze 1 kawałka.:

Energia (kcal):                      503,3

Białko (g):                               7,3

Tłuszcz (g):                           35,0

Węglowodany (g):                  44,0

 

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-