Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Ravioli

Składniki na 4 porcje:

 

Ciasto:

• 300 g mąki

• 1 jajko

• 2 żółtka

• Sól

• 1 łyżka oliwy

 

Farsz:

• 400 g szpinaku

• 200 g sera ricotta

• 4 łyżki parmezanu

• szczypta gałki muszkatołowej

• pieprz, sól

Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych na świecie, zapewne dlatego, że jest niezwykle aromatyczna, łatwa w przygotowaniu oraz smaczna. Trudno chyba wskazać osobę, która nigdy nie próbowała pizzy lub spaghetti. A czy mieliście już okazję wypróbować ravioli – pierożków ze słonecznej Italii? Proponujemy Wam farsz ze szpinaku oraz sera ricotta.

 

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy, dusimy w garnku pod przykryciem w małej ilości wody. Następnie odcedzamy. Ricottę drobno kroimy i dodajemy do szpinaku, następnie dodajemy parmezan. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ze składników ciasta zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolewamy odrobinę wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, każdą cienko rozwałkowujemy. 2 części smarujemy białkiem, łyżeczką nakładamy odrobinę farszu w równych odstępach. Przykrywamy drugą połową ciasta, i dociskamy, kroimy na kwadraciki. Boki pierożków zaciskamy razem. Gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną na wierzch. Podajemy ze śmietaną, masłem i parmezanem.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):               461,5

Białko (g):                       25,4

Tłuszcz (g):                     15,3

Węglowodany (g):            59,5

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-