Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Jajka w pomidorach

Składniki na 1 porcję:

• łyżka masła lub oliwy

• 1 mały ząbek czosnku

• 2 pomidory

• szczypta suszonego oregano

• sól, pieprz

• szczypta chilli lub ostrej mielonej papryki

• 2 jajka

• listki świeżej bazylii

W wakacje poranki przebiegają o wiele spokojniej niż te w trakcie roku szkolnego. Proponujemy Wam uczcić je pysznym śniadaniem! Jajka w pomidorach to smaczna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Polecamy!

 

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, wycinamy twarde szypułki. Miąższ kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę lub roztapiamy masło. Dodajemy drobniutko posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory (wraz z sokiem, który puściły), doprawiamy solą, pieprzem, oregano i chili. Smażymy kilka minut (możemy dodać odrobinę cukru, jeśli pomidory będą zbyt kwaśne). Kiedy pomidory odrobinkę zgęstnieją, łyżką robimy zagłębienia, w które wbijamy jajka. Doprawiamy solą i przykrywamy na około 3 minuty (do momentu, aż jajka się zetną). Zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną bazylią. Podajemy z chrupiącą bagietką i świeżym masłem.

 

Wartości odżywcze:

Energia (kcal):        296,0

Białko (g):                17,4

Tłuszcz (g):              20,8

Węglowodany (g):     14,5

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-