Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Szpinakowe ciasteczka

Składniki na 12 porcji:

• 3 łyżki masła, 3 jajka

• 235 ml mleka

• 125 g mąki pszennej

• 1 łyżeczka soli

• 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1,5 łyżeczki zgniecionego czosnku

• 50 g pokrojonych pieczarek

• 450 g startego żółtego sera np. cheddar

• 300 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego

 

Szpinakowe ciasteczka będą smakować nawet tym, którzy nie przepadają za tym warzywem! Dzięki sporej zawartości sera, przekąska jest nie tylko wysokokaloryczna, ale także sprawia, że smak szpinaku nie jest dominujący. Polecamy jako przekąskę na ciepłe, letnie popołudnia.

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy 175°C. Gdy piekarnik się nagrzewa, roztapiamy masło w brytfance wielkości około 23 x 33 cm. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, sól, pieprz, czosnek i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki, szpinak i ser, ponownie dokładnie mieszamy całość. Kołyszemy brytfanką, aby masło równo rozprowadziło się po dnie, następnie wlewamy szpinakowe ciasto. Pieczemy przez około 35 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ciasto zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Kroimy w kwadraty i podajemy na ciepło.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):                 214,3
Białko (g):                         13,4
Tłuszcz (g):                       13,9

Węglowodany (g):               9,9

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-