Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Truskawki w czekoladzie

Składniki na 20 porcji:

• 250 g soczystych, jędrnych truskawek

• 1 tabliczka białej czekolady

• 1 tabliczka gorzkiej czekolady

• oliwa do smarowania

 

Jeśli macie ochotę na deser „w starym hollywoodzkim stylu” przygotujcie koniecznie truskawki w czekoladzie. Smak przekąski możne dowolnie modyfikować dodając różne dodatki: otartą skórkę z pomarańczy, miętę, odrobinę czarnego pieprzu. Możliwości jest dużo – wszystkie pyszne! Polecamy.

 

Sposób przyrządzenia:

Truskawki myjemy i suszymy. Nie usuwamy szypułek! W kąpieli wodnej umieszczamy pokruszoną białą czekoladę. Truskawkę zanurzamy i obtaczamy w białej czekoladzie. Wyjmujemy, chwilę czkamy, aby spłynął nadmiar czekolady i układamy na natłuszczonym papierze do pieczenia. Gdy wszystkie truskawki są już obtoczone w białej czekoladzie, wkładamy je na chwilę do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje, wszystkie truskawki zanurzamy w czarnej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Ponownie odkładamy truskawki na czysty natłuszczony papier i wstawiamy do lodówki. Podajemy zimne!

 

Wartości odżywcze 1 szt.:

Energia (kcal):               63,7
Białko (g):                       0,8
Tłuszcz (g):                     4,2

Węglowodany (g):            6,0

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-