Strona główna

Kącik
kucharza

Smaczne i zdrowe
przepisy kulinarne

Chcesz zostać ambasadorem MukoLife?

Powrót

Pierś z kurczaka z orzechami

Składniki na 4 porcje:

•500 g piersi z kurczaka

• oliwa

• 1 łyżeczka lubczyku lub bazylii

• sól i pieprz

• 1/3 szklanki tartej bułki

• 1/3 szklanki orzechów lub migdałów

• 1/2 chili

• niewielki owoc granatu

• 1 łyżka octu balsamicznego

• 1 łyżeczka cukru

• 4 truskawki

Jeśli lubicie niekonwencjonalne połączenia, pierś z kurczaka z orzechami i truskawkami oczaruje Was swoim smakiem. Podawana z ryżem będzie stanowić sycący obiad, z sałatą i chlebem lekką i pożywną kolację.

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, odkrawamy tłuszcz i chrząstki. Następnie smarujemy oliwą, doprawiamy lubczykiem lub bazylią oraz pieprzem i solą. Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi orzechami i chili. Kurczaka obtaczamy dokładnie w tej panierce. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (na dno nalewamy troszkę oliwy). Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut. Do naczynia wrzucamy pestki z połowy granatu, dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Miksujemy. Kurczaka przekładamy na talerz, polewamy sosem, kroimy na plastry. Dekorujemy granatem i truskawkami.

 

Wartości odżywcze 1 porcji:

Energia (kcal):              302,5
Białko (g):                      29,6
Tłuszcz (g):                    14,3

Węglowodany (g):           15,4

               

Partnerzy strony

Nota prawna

Regulamin

+

-